Positief schrijven als bron van kracht, vreugde en herstel

Recent heb ik herontdekt hoe krachtig het werkt als je dagelijks even tijd neemt de mooie dingen van de dag en je successen op te schrijven. Jaren terug heb ik hier n.a.v. een training een goede gewoonte van gemaakt die ik een jaar heb volgehouden. Het werd na een tijdje iets heel fijns waar ik steeds meer tijd voor nam. Lekker met mijn laptop in bed schrijvend de dag afsluiten.
De effecten zijn indrukwekkend. In mijn geval meteen, de eerste dag al! Ik ben op een gegeven moment gestopt met schrijven, maar bleef jarenlang de dag afsluiten met een positieve en dankbare terugblik op de dag, zo viel ik in slaap. Dit bevordert ook een goede nachtrust en kan helpen als je 's nachts wakker ligt, deze positieve focus. Mijn brein is door die lange training super goed geworden in op zoek gaan naar het positieve. Het laatste half jaar heb ik de gewoonte losgelaten, maar door nu weer te schrijven zit ik direct in de lift. Het is prachtig om te ervaren dat tijdens dagelijkse bezigheden en wanneer er ruimte in mijn hoofd is voor dwarrelende gedachten, mijn gedachten weer automatisch veel vaker naar positieve momenten van de dag gaan.
Wat je aandacht geeft groeit: je wordt vanzelf steeds beter in het positieve opmerken, helemaal als je dit ook deelt met anderen. Doe je dit steeds, liefst dagelijks en blijf je dit voeden, dan groeien letterlijk de neurale paden in je brein die geassocieerd zijn met fijne dingen en worden ook de neurotransmitters en hormonen afgescheiden die samenhangen met positieve gevoelens en gezonde processen in je lichaam. Dit heeft een fantastische uitwerking op je humeur, op de manier waarop je jezelf, het leven, je dag en de wereld waarneemt en op je zelfvertrouwen. Met een krachtige doorwerking op je gezondheid. Je ontspant, je zelfherstellend vermogen krijgt weer de ruimte, je lichaam kan loslaten en genezen. Je zult je vanzelf meer openstellen voor anderen, positief de wereld instappen en zo weer nieuwe positieve ervaringen opdoen.
We hebben deze positieve focus nodig om tegenwicht te bieden aan de zogenaamde 'negativity bias'. Onderzoek wijst uit dat we voor ieder stukje negatieve informatie zo'n 6 tot 8 stukjes positieve informatie nodig hebben om uit te komen op 'neutraal'. Ons brein gaat in de ruststand (de zogenaamde 'default mode') dan ook vanzelf op zoek naar dingen die (nog) niet goed zijn, fouten die hersteld moeten worden en andere negatieve zaken. Dus wanneer jij even doucht of je tanden poetst bijvoorbeeld, is de kans groot dat je aan het scannen bent op zaken die niet prettig zijn. Maar je kunt uitstekend je brein heropvoeden! De aanhouder wint. Wees consistent en je hebt een brein dat automatisch op zoek gaat naar het fijne van de dag en wat er positief is aan jou en je leven.
Misschien vraag je je af waar je in vredesnaam over moet schrijven als je in zware omstandigheden leeft, fysiek en/of innerlijk. Dit zijn juist de perfecte omstandigheden om deze gewoonte aan te leren! Ik spreek uit ervaring, juist dan is het extra nodig en werkzaam. Wanneer ik dacht: "Het beste van deze dag is dat 'ie voorbij is", nam ik extra tijd om positieve punten te vinden. Je zult versteld staan hoeveel mooie micro momentjes je toch nog kunt vinden, vooral bij herhaaldelijk oefenen. Het heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het me steeds meer bevrijden van chronische pijn, slapeloosheid en innerlijke zwaarte, aan mijn herstel dus. Die functie heeft het nog steeds en ik pluk er weer heerlijk de vruchten van, des te meer op lastige momenten of dagen. Merk ieder klein stapje voorwaarts op en geniet ervan, beleef het opnieuw. Wees dankbaar voor een lieve glimlach, je warme bed, je fijne huis, de bloemen in je tuin, vaas of in het park. Vier dat je 1 stapje meer hebt gezet dan normaal, letterlijk of figuurlijk. Maak ook zoveel mogelijke positieve stappen voorwaarts, ondanks hindernissen, angsten en andere obstakels. Creëer fijne, positieve ervaringen en vier ze vervolgens. Zoek mensen, situaties, muziek, dieren, activiteiten, hobby's die je energiek en vrolijk maken, schrijf erover en deel de mooie ervaringen en verhalen erover met anderen.
Het mooie is dat dit op allerlei manieren een opwaartse spiraal in gang zet. Je schrijft over het goede, je ziet steeds meer het fijne, je voelt je positiever, je lichaam voelt beter, je deelt fijne dingen en je dankbaarheid, mensen zijn hierdoor graag bij je, je krijgt meer positieve reacties, je voelt je vrolijker, daardoor krijg je zin in en meer energie voor leuke dingen. Als je jezelf toestaat dit steeds meer te 'leven', zowel in gedachten, gevoelens, contacten als in fijne keuzes die je voor jezelf maakt in je leven, ga je steeds meer leven vanuit overvloed en ontspanning.

Hoe maak je positief schrijven zo krachtig mogelijk?
- Schrijf het liefst dagelijks en probeer het minstens een maand uit. Je brein heeft tijd nodig om nieuwe gewoontes aan te leren en nieuwe paden in je brein te creëren. Drie maanden en je bent echt prachtig op weg. Hou het ook na die tijd levend door het innerlijk te blijven doen, mocht je op een gegeven moment stoppen met schrijven. Je brein gaat anders terug naar de oude stand.
- Spreek eventueel een voicerecorder app in, wanneer je niet van schrijven houdt.
- Hou het kort en simpel, zodat het dagelijks goed te doen is, tenzij je van lang schrijven houdt.
- Wat belangrijk is, is dat je je er echt mee verbindt. Dat kan ook op creatieve wijze, door het bijvoorbeeld te tekenen als je dat leuk vindt. Herbeleef het moment zo levendig mogelijk: waar was je, met wie, wat hoorde, zag, voelde, beleefde je. En vooral: voel het positieve ervan en de dankbaarheid ervoor even echt door je heen stromen, laat het je hart verwarmen en een glimlach op je gezicht toveren. Dan worden je brein en lichaam ook blij. Bijvoorbeeld: "Ik heb net voor het eerst met mijn man een offroad mountainbike tocht in het bos gemaakt, zo gaaf! Een heerlijk uitdagende inspanning, ik heb angst en weerstand overwonnen en enorm genoten. Ik voel me een kickass woman, zo stoer om dit kunnen! Mountainbiken brengt me helemaal in het moment en ik voel me dankbaar dat ik in deze mooie natuur mag zijn met mijn lieve man. Mijn hoofd komt fijn tot rust en ik voel me springlevend! Wat een zegen."
- Een vast moment kiezen om te schrijven helpt om het tot gewoonte te maken. Het zal steeds gemakkelijker zijn om ervoor te gaan zitten. Ervaar je toch steeds een drempel? Vraag dan minder van jezelf. Begin bijvoorbeeld met 1 ding per dag op te schrijven en bouw je schrijftijd rustig op naar een paar minuten. In eerste instantie gaat het om het aanleren van de gewoonte.
- Maak je positieve terugblik net zoals je een fotoalbum van je vakantie maakt: je zoekt alleen de leuke foto's eruit en de momenten waar je blij van wordt. Ook al had je weerstand, angsten, twijfels, extra klachten of wat dan ook, dit laat je allemaal buiten je verhaal. Tenzij je het als iets positiefs benadert, je hebt namelijk je weerstanden overwonnen. Bijvoorbeeld: "Het is me gelukt om te doen wat ik wilde! Ondanks oude reflexen en overtuigingen lukte het me te doen wat ik me had voorgenomen. Ik heb belangrijke drempels overwonnen en goed voor mezelf gezorgd door een paar keer een pauze te nemen."
- Ik heb ook de kracht geleerd van positieve verwachtingen. Deze kun je toevoegen aan je positieve terugblik door met jezelf af te spreken: vanaf nu zet ik een positieve intentie/kies ik een behulpzame overtuiging als ik weer op pad ga: "Ik verwacht dat het beste gebeurt! Ik kan dit! Net als laatst ga ik vandaag weer lekker doen wat ik wil. Ik heb mezelf nu bewezen dat ik dit kan, dan gaat het me volgende keer ook lukken! Volgende keer doe ik er nog een schepje bovenop, ik heb nu het bewijs en vertrouwen dat ik dit kan."
- Het brein kan niks met het woordje 'niet'. Je schrijft dus niet: "Vandaag ben ik niet te laat opgestaan.", maar je schrijft: "Ik ben vandaag lekker vroeg opgestaan.". Of: "Hoera, ik was lekker vroeg wakker en ben direct opgestaan toen de wekker ging, zoals ik me had voorgenomen!" Je schrijft niet: "Ik was vandaag niet de hele dag gestrest en angstig.", maar wel: "Ik voelde me even echt helemaal relaxed en ontspannen vandaag! Wat een heerlijk gevoel."
- Gebruik superlatieven. Wees heel enthousiast, wel zonder te forceren. Het kan even wennen zijn, maar je maakt jezelf echt blijer. Dus niet: "Het was best oké/niet slecht dat ik deze stap heb gezet", maar: "Echt zo gaaf dat ik dit vandaag heb bereikt! Woehoe!" 😊
- Laat het moeizame verleden buiten beschouwing als je iets positiefs wilt benadrukken, tenzij dit je succesverhaal versterkt. Dus niet: "Ik heb zoveel jaar stress, trauma, angsten gehad en die en die therapie gevolgd en het lukte me steeds niet het op te lossen, wat ik ook probeerde. Nu is het eindelijk wel gelukt." Maar beschrijf je succes in het hier en nu, laat je verleden erbuiten. "Ik heb deze prachtige stap vandaag kunnen zetten!" Tenzij je daarmee extra je succes kunt benadrukken, dan schrijf je bijvoorbeeld: "Ik heb vandaag een uur gelopen terwijl ik 12 jaar nauwelijks heb kunnen lopen en staan. Zo ongelooflijk mooi wat ik in korte tijd heb kunnen bereiken." De focus ligt op het succes, de eerdere klachten/het verleden onderstrepen dit alleen maar. Je kunt ook heel goed voelen vanbinnen of je het positief gebruikt of niet. Het een maakt je minder blij/kost energie, het ander maakt je juist happy.
- Het kan fijn zijn om een 'buddy' te zoeken waar je dagelijks mee appt/mailt als je het lastig vindt om het vol te houden of als je elkaar wilt versterken met je positieve uitwisseling.
Veel succes en plezier ermee! Wanneer je dit uitprobeert en je hebt er positieve ervaringen mee, hoor ik het graag van je! Mail me dan alsjeblieft op mindfulmetmaya@hotmail.com.
Kun je ondersteuning gebruiken bij het creëren van een opwaartse spiraal in jouw leven? Neem dan contact met me op: https://www.rustalskracht.nl/contact/
Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Vond je deze informatie waardevol? Fijn als je het deelt.
