Positief in het leven staan

07-11-2024


Je bent een stuk blijer, gezonder, veerkrachtiger en sterker wanneer je positief in het leven staat. Je slaapt beter, je kunt je beter verbinden met en verplaatsen in anderen, objectiever en rooskleuriger de wereld waarnemen, denken in mogelijkheden. Je hebt meer hoop en een optimistisch toekomstbeeld. Je stresssysteem en zenuwstelsel worden minder geactiveerd waardoor je zelfherstellend vermogen goed kan functioneren en de kans is groter dat je motivatie vindt om dingen te doen die goed zijn voor je gezondheid, welzijn én voor anderen. Je staat open voor de schoonheid en rijkdom van het leven. Je ziet een moeilijke situatie sneller als uitdaging en leermoment in plaats van als onoverwinnelijk obstakel. Zou het niet heerlijk zijn om zo in het leven te staan?

Het goede nieuws: positiviteit kun je leren! Het is een vaardigheid die je kunt trainen. Met motivatie en toewijding kun je een veel positiever mens worden, prettig gezelschap voor jezelf en je omgeving. Ons brein heeft 'neurale paden': je zou ze wegen in je hoofd kunnen noemen die steviger en breder worden naarmate je ze vaker gebruikt. Denk je vaak negatieve gedachten, ervaar je veel pijnlijke gevoelens en stress, praat je veel over de lastige dingen in het leven, zie je veel negatief ingestelde mensen of woon je in een deprimerende omgeving en neem je veel informatie tot je die een zware lading heeft (nieuws/films/series/boeken/games/muziek/afbeeldingen) dan worden deze paden in je brein steeds sterker. De neiging om weer iets negatiefs te zeggen, denken, voelen en doen komt dan vanzelf steeds sterker op en hierdoor kom je in een negatieve spiraal.

Andersom werkt het gelukkig net zo! "Voed" jij jezelf met positieve gedachten, gevoelens, personen, activiteiten, informatie, gewoontes en plekken dan wordt dit pad in je brein steeds steviger. Je kunt er een brede snelweg van maken waar je als vanzelf steeds weer op terecht komt. Net zoals bij het trainen van spieren geldt: "use it or loose it". Wil je positief blijven, dan vraagt dat om training en onderhoud, liefst dagelijks. Zo creëer je nieuwe gewoontes die steeds meer als vanzelf gaan, mits je deze blijft 'voeden'.

Hoe maak je jezelf positiever?

Lees hierover ook mijn artikel: 

https://www.rustalskracht.nl/l/een-positieve-opwaartse-spiraal-creeren/

Een aantal manieren om positiever in het leven te gaan staan:

* Een positief dagboekje bijhouden. Even verderop ga ik hier uitgebreid op in.

* Stel jezelf bij iedere ervaring 2 belangrijke vragen:

Wat is hier goed aan? & Wat kan ik hiervan leren?

We zijn vaak geprogrammeerd om te letten op wat er (nog) niet is, wat er fout gaat, beter moet, op  taken die nog niet af zijn, etc. Het kan zoeken zijn, vooral als een situatie onoverkomelijk lijkt, maar het positieve is er altijd, ook al zie je het soms pas (veel) later. Het is niet de bedoeling dat je de moeilijkheden en pijnlijke gevoelens die je ervaart ontkent of onderdrukt. Geef deze vooral aandacht, ruimte en behandel ze met compassie. Je denkt ze niet weg door "tsjakka" te roepen, maar je blijft er ook niet in hangen en kijkt zo snel mogelijk naar de goede en leerzame kanten van de situatie. Je kunt iets in jezelf overwinnen, inzicht krijgen, je empathie vergroten, beter worden in je wensen en doelen formuleren, nieuwe hulpbronnen vinden, wijzer, vergevingsgezinder en sterker worden. Zo'n groeimindset ontwikkelen brengt veel goeds. Lees eventueel "Denk je positief" van Fred Sterk en Sjoerd Swaen voor meer inspiratie.

Richt je op de dingen waar je invloed op hebt. Veel negativiteit kan voorkomen worden door niet nodeloos je aandacht te richten op dingen die je niet (meer) kunt beïnvloeden, zoals het verleden, gedrag van anderen, situaties in het dagelijks leven of de wereld waaraan je niets kan doen. Kijk naar wat je wél kunt doen: je relatie met iemand verbeteren bijvoorbeeld door excuses aan te bieden, echt te luisteren en begrip te tonen. Te leren van je fouten, goede voornemens te maken voor de toekomst en nieuwe vaardigheden ontwikkelen zodat je volgende keer anders met iets omgaat. Een positieve bijdrage leveren aan een moeilijke situatie van iemand of in de wereld en aanvaarden wat je niet kunt veranderen.

Mindfulness kan je helpen om positiever in het leven te staan. Je wordt je veel sterker bewust van je gevoelens en gedachtenpatronen, waardoor je eerder negatieve patronen opmerkt en kunt loslaten. Je gaat je er steeds minder mee identificeren. Zo wordt de greep van negativiteit minder sterk. Daarnaast helpt mindfulness om steeds meer in het hier en nu te leven, in plaats van in je hoofd. Je kunt hierdoor een krachtiger verbinding krijgen met allerlei fijne dingen. Je gaat niet langer voorbij aan veel kleine, maar waardevolle momenten en kunt een diepere connectie krijgen met de mensen om je heen.

Gebed of een andere vorm van dagelijkse verbinding met de goddelijk geestelijke wereld. Voor mij is meditatief gebed de krachtigste bron gebleken van positiviteit (en nog veel meer waardevols) van alles wat ik heb gedaan. Alles in het leven stroomt gemakkelijker hierdoor en ik ben vanzelf meer mijn 'beste zelf'. Het tilt me uit boven mijn persoonlijke drama's en geeft me de kracht, wijsheid, liefde, steun en moed om het leven anders te leven. Mijn vorm is een combinatie van antroposofische meditatie, spreuken en het esoterische Onze Vader van Rudolf Steiner, gecombineerd met stille tijd, zoals dit wordt beoefend bij Centering Prayer. Het is een andere vorm van bidden dan het spreken met/tegen God en vragen om hulp, leiding, bidden voor anderen, … Dat is voor andere momenten. https://www.contemplative.org/contemplative-practice/centering-prayer/

Deel veel positieve dingen met anderen. Praat alleen over moeilijkheden als dat zinvol en behulpzaam is. Stop met automatisch of nodeloos klagen en benoem steeds actief het mooie van je dag en leven met anderen. Anderen reageren hier positief op, wat fijn contact ten goede komt en het zet hen ook weer op een mooi spoor. Ook hier geldt: ontken de moeilijkheden van het leven niet bij jezelf of bij anderen en deel dit ook zoveel en zo vaak als nodig. Wees compassievol. Los moeilijkheden op, onderneem de juiste acties en richt je vervolgens weer op het positieve. Luister niet onnodig veel naar negatieve verhalen van anderen: stuur het gesprek in een fijne, behulpzame richting of minimaliseer contact met mensen die vooral klagen.

Ontdek en verhelp je energielekken. Thuis noemen we ze DTE's: dagelijks terugkerende ergernissen (of WTE's als ze wekelijks voorkomen). Er zijn vaak allerlei kleine taken die blijven liggen of confrontaties die we hebben ontweken, die ons veel energie kosten. Achterstallig onderhoud zoals een piepende deur, een onprettige gewoonte van jezelf of je huisgenoten, uitgestelde taken die je eigenlijk echt af moet of wilt maken. Situaties die steeds even een onprettig gevoel oproepen. Per saldo kost dat veel meer energie dan je vaak doorhebt. Je leven zal een stuk lichter en positiever aanvoelen, wanneer je jezelf aanleert zulke dingen aan te pakken. Je kunt heel klein beginnen en zo steeds meer kracht en zin ontwikkelen om van alles op te lossen. Overvraag jezelf niet, maar ga rustig op weg en het zal steeds gemakkelijker worden om te doen. Schrap allerlei overbodige dingen, spullen, gewoontes en maak ruimte voor wat je positief stemt. Lees eventueel "Steeds leuker" van Jelle Hermus voor meer inspiratie.

Doe dingen die je fijn, leuk en waardevol vindt. Zorg voor voldoende ontspanning als balans voor vele plichten, gun jezelf activiteiten waar je echt blij van wordt. Dat is vaak niet te vinden in passieve vormen van vermaak zoals tv of andere schermtijd. Doe ook dingen die een diepe voldoening geven (zoals een ander helpen) en die passen bij jouw belangrijkste waarden. Uit je creatief: schilder, schrijf, dans, zing, tuinier, maak muziek, kaarten, kleding, meubels .. Verbind je met de schoonheid van het leven en deel dit eventueel met anderen. Voed het positieve door hoe je leeft en hoe je je tijd besteedt.

* Samen is het leven fijner.  Maak tijd voor echte verbinding met anderen en laat de digitale wereld geregeld helemaal los. Werkelijke connectie met anderen is een bron van vreugde, liefde en tevredenheid: goede gesprekken, iets nieuws leren met/van elkaar, gezamenlijke hobby's/passies, vrijwilligerswerk, waardevolle gezamenlijke projecten, fijne dingen doen en delen.

Dankbaarheid

Dit kan je leven werkelijk veranderen en een belangrijke bron van positiviteit worden in je leven. Er is veel onderzoek naar gedaan en over geschreven. Er zijn onder meer positieve effecten aangetoond op goede slaap, minder stress, meer geluk, een betere gezondheid, minder materialistisch zijn en fijnere contacten met anderen hebben.

Dankbaarheid is een vaardigheid, een innerlijke houding die je jezelf kunt aanleren. Ik beschrijf verderop een korte oefening. Hoe vaker je jezelf bezighoudt met dankbaarheid, hoe meer mooie momenten je gaat waarnemen. Je wordt er al gauw beter in en dit kan je hele dag kleuren.

Sommige mensen zijn van nature meer geneigd tot dankbaarheid. Veel mensen nemen het leven echter voor lief en staan weinig stil bij de mooie dingen van de dag. De alledaagse fijne, kleine dingen die het leven zo waardevol maken. We richten ons vaak op wat beter kan/moet, wat we in de toekomst willen bereiken enzovoort. Zo zijn we heel vaak druk, gestrest en altijd op weg naar iets wat er nog niet is.

Als je leert om stil te staan bij het huidige moment, even uit die stroom van gedachten en acties los te komen en je volledig bewust te worden van het hier & nu, blijkt er een schat aan mooie dingen te zijn. Nu al. Vandaag. Als je terugkijkt op je dag, zelfs op een zware dag, zijn er altijd wel lichtpuntjes te vinden. Kleine geschenkjes, die je misschien over het hoofd hebt gezien. Een paar minuten de tijd nemen per dag om hier bewust bij stil te staan, liefst hierover te schrijven, is voldoende. Wil je het positieve effect van dankbaarheid ervaren, dan is het belangrijk dat je deze dankbaarheid ook echt voelt! Even mechanisch een paar woorden opschrijven of verplicht aan een paar dingetjes denken werkt niet.

Positief dagboekje

Maak dagelijks wat tijd om op te schrijven welke waardevolle, fijne of mooie momenten je vandaag hebt beleefd. Wat je dankbaar stemt. Spreek eventueel een voicerecorder app in, wanneer je niet van schrijven houdt. Hou het kort en simpel, zodat het dagelijks goed te doen is, tenzij je het fijn vindt lang te schrijven natuurlijk. Wat belangrijk is, is dat je je er echt mee verbindt. Dat kan ook op creatieve wijze, door het bijvoorbeeld te tekenen als je dat leuk vindt. Herbeleef het moment zo levendig mogelijk: waar was je, met wie, wat hoorde, zag, voelde, beleefde je. En vooral: voel de dankbaarheid even echt door je heen stromen, laat het je hart verwarmen.

Schrijf het liefst in de tegenwoordige tijd, zodat je brein denkt dat het nu gebeurt. Je lichaam zal zich ontspannen. Een voorbeeld: "Ik zit vandaag met een lekkere mok koffie op het bankje voor mijn deur en de zon breekt door. Het fonteintje begint te klateren, ik snuif de heerlijke geur van koffie op en er vliegt een formatie ganzen over. Een onverwacht genoegen op een herfstige dag, waar ik me dankbaar voor voel."

Een vast moment kiezen om te schrijven helpt om het tot gewoonte te maken. Het zal steeds gemakkelijker zijn om ervoor te gaan zitten. Ervaar je toch steeds een drempel? Vraag dan minder van jezelf. Begin bijvoorbeeld met 1 ding per dag op te schrijven en bouw je schrijftijd rustig op naar een paar minuten. In eerste instantie gaat het om het aanleren van de gewoonte.

Wanneer je wakker ligt, kan dankbaarheid helpen om in slaap te vallen. Je gedachten draaien bij slapeloosheid vaak op te hoge toeren, gaan meestal over onprettige gebeurtenissen en zitten vol angst, zorgen of gepieker. Wanneer je je richt op het mooie dat er is en was, kom je al gauw tot rust.

Je dankbaarheid uiten werkt positief door op je omgeving. Laat een ander weten wat je fijn vindt en waardeert. Bedank diegene door het te zeggen, schrijf een leuk berichtje, stuur een brief, kaartje of geef een kleine attentie. Zo versterk je het in jouw wereld en daarmee wordt het ook in jouzelf sterker.

Op de Insight Timer app of website (https://insighttimer.com/) vindt je (gratis) veel geleide meditaties met als thema dankbaarheid. Zoek je op het trefwoord 'gratitude' dan vind je nog veel meer. Ik kan de cursus van Henrik Preshanti "12 days of gratitude" van harte aanbevelen, de mooiste die ik ooit gevolgd heb met dit thema. Ik mag hem gratis met je delen, stuur me een mail bij interesse: mindfulmetmaya@hotmail.com.

Ik wens je veel succes met positiviteit in je leven creëren en vooral ook veel plezier! Dank voor het lezen en wanneer je dit artikel interessant vond en het wilt delen, graag. 

Nieuwe artikelen lezen? Schrijf je in en ontvang een melding bij publicatie.