Bewust van oud naar nieuw

18-12-2024

De periode rond kerst en oud en nieuw leent zich uitstekend om terug te blikken op het voorbije jaar en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Vaak staat december in het teken van de feestdagen en alle praktische zaken die hierbij horen. Cadeaus, feestjes, diner voorbereiden, borrels, uitstapjes, gezellige dagen samen of juist uitdagende familiebijeenkomsten en dan bijkomen van alle drukte, voedsel en drank. Dagen die omvliegen en voor je het weet zit je in vol tempo weer in januari, met wellicht een aantal goede voornemens voor bijvoorbeeld je gezondheid.

Deze periode van het jaar heeft nog een heel andere kwaliteit, die gemakkelijk over het hoofd gezien wordt. Het is de speciale tijd van advent, op weg naar het kerstfeest. Wat weinigen weten is dat de periode van kerst tot 6 januari ook een heel speciale tijd van het jaar is. Het is de tijd van de 12 heilige nachten, die start op kerstavond en loopt tot Epifanie (de doop in de Jordaan). In deze tijd worden kiemen gelegd voor het hele volgende jaar.*

Wanneer je geen spirituele oriëntatie hebt, maar wel graag bewust je leven vormgeeft, zou je met een terugblik op het oude jaar en een vooruitblik naar het komende jaar een mooie verdieping kunnen geven aan deze heel bijzondere periode. Je kunt zo een diepere waarde toekennen aan alles waar je normaal gemakkelijk aan voorbij loopt en al het positieve gaan zien dat je dit jaar hebt gecreëerd of dat je geschonken is. De uitdagingen en moeilijkheden kun je bekijken met een 'groeimindset': welke positieve kanten zaten er aan deze situatie(s), hoe ben je erdoor gegroeid, ben je zo op een spoor gekomen dat je anders niet had gekozen of welke goede voornemens vloeien hieruit voort?

Terugblik op het afgelopen jaar:

Je kunt reflecteren op alles wat je belangrijk, waardevol en betekenisvol vond in het afgelopen jaar. Schrijven kan hierbij behulpzaam zijn en het kan ook mooi zijn om hier met een of meer dierbaren bij stil te staan. Je kunt bijvoorbeeld een moment van verdieping creëren tijdens het kerstdiner of op oudejaarsavond. Of met je partner, een vriend(in), je baas, collega of team het jaar positief en betekenisvol afsluiten. Vervolgens richt je de blik vooruit naar dat wat je graag zou willen creëren en realiseren in het nieuwe jaar. Dit kan een heel andere betekenis geven aan bijvoorbeeld het samenzijn rond kerst en oud & nieuw. Maak het licht, luchtig en casual of ga er uitgebreid voor zitten schrijven, welke vorm jou ook maar past. 

Stel jezelf of elkaar bijvoorbeeld de volgende vragen:

a) Wie en wat gaf jou energie het afgelopen jaar? Welke personen, activiteiten, projecten?

b) Zijn er zaken die juist veel energie hebben gekost en die je kunt loslaten, zodat deze energie beschikbaar komt voor positieve zaken? Denk hierbij werkzaamheden, activiteiten en personen, maar ook aan gedachten- en gevoelspatronen waar je aandacht aan wilt besteden.

c) Welke waardevolle kwaliteiten heb je kunnen inzetten en wat was hiervan de doorwerking?

d) Welke waarden staan bij jou op de voorgrond en was het afgelopen jaar daarmee in overeenstemming? Zo nee, wat heeft aandacht nodig?

e) Welke successen heb je geboekt dit jaar, zowel concreet, praktisch als innerlijk? Welke mooie stappen voorwaarts heb je gezet?

f) Waar ben je het meest dankbaar voor?

g) Wie was/waren voor jou echt van waarde dit jaar en voor wie heb jij iets kunnen betekenen? 

h) Welke ontmoetingen hebben jouw leven veranderd?

Je kunt zo op allerlei manieren stilstaan bij de 'oogst' van het voorbije jaar, dankbaar en misschien wel met verwondering genieten van alle pareltjes die je was vergeten of niet eens had opgemerkt. Je kunt het kaf van het koren scheiden, nieuwe zaadjes planten, tere kiemplantjes een vruchtbare bodem, licht en water geven. Je kunt zo bewuster en actiever je leven vormgeven dit jaar. Kies vragen die je aanspreken of bedenk je eigen vragen.

Vooruitblik op het nieuwe jaar:

Welke aandachtspunten voor de toekomst en welke voornemens zijn zichtbaar geworden door de terugblik? Hier zou je op de verschillende manieren mee aan de slag kunnen.

1) Kies een 'jaarthema'. Als er een rode draad zichtbaar is geworden of er een onderwerp is dat je wezenlijk vindt, zet je dit op de voorgrond zonder het nu concreet in te vullen. Je hebt de intentie je hierin te ontwikkelen en stelt je open voor allerlei momenten en manieren om hier vorm aan te gaan geven. Behulpzaam is het om reflectiemomenten te kiezen, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks zodat je kunt bijsturen waar nodig. Voorbeeld thema's: liefdevol leven, gezin, emoties toelaten, vrijheid, avontuur, rust, plezier, verbinding, …

2) Zet je inzichten om in concrete doelen en actieplannen. Maak eerst een prioriteitenlijst, maak deze niet te lang en kies wat je het meest na aan het hart ligt, waar je warm voor loopt. Maak een realistisch, haalbaar en motiverend stappenplan. Hoe kun je je doel bereiken? Wie en wat heb je daarvoor nodig? Welke hulpbronnen zijn er voor je beschikbaar? Wanneer wil je welke stappen zetten? Hoe weet je of je je doel hebt bereikt en hoe voel je je dan? Welke kleine stap(pen) kun je vandaag, deze week, deze maand al zetten? Ik geloof in kleine, haalbare stappen. Dan is je tempo aanvankelijk wat lager en boek je niet direct enorme resultaten, maar je hoeft niet te ploeteren en boekt steeds succesjes. Dat is leuk, veel lichter, motiveert en zorgt ervoor dat je op lange termijn veel succesvoller bent. Geef je meteen veel gas, dan knal je vooruit, maar dit kost vaak zo'n inspanning dat je het al gauw moet opgeven. Denk bijvoorbeeld aan de volle sportscholen in januari, in februari haken de meesten alweer af.

3) Ga op je eigen wijze aan de slag met de inzichten uit de terugblik. Leuk als je met me wilt delen hoe jij dit doet: mindfulmetmaya@hotmail.com.


* Meer lezen over de heilige nachten?

Hartelijk dank voor het lezen van mijn artikel. Ken je anderen die mogelijk interesse hebben? Fijn als  je het deelt. Ik wens je een hele mooie tijd en liefdevolle inspiratie voor je nieuwe jaar. 

Nieuwe artikelen lezen? Schrijf je in en ontvang een melding bij publicatie.