Bewuste keuzes, doelen en prioriteiten

24-06-2024


Kiezen, doelen en prioriteiten stellen staan aan de basis van het creëren van een leven voor jezelf dat bij je past. Iedere dag zit vol keuzemomenten. Van wat je aantrekt, eet en koopt tot wie je vrienden zijn, waar je werkt en hoe je je tijd besteedt. De hele dag door heb je de mogelijkheid om keuzes te maken die behulpzaam voor je zijn en je dichter bij een leven brengen dat bij je past. En dus ook om het tegenovergestelde te doen. Je steeds meer bewust worden wat je kiest, hoe je kiest en waarom je bepaalde dingen kiest kan je helpen om je keuzes ook daadwerkelijk vrij te maken: kiezen wat je echt wilt. Hier volgen mijn tips.

Onderzoek wat je drijfveren zijn om iets te kiezen. Is dit uit vrijheid? Echt een keuze vanuit wat jij wilt voor jezelf? Drijfveren die minder vrij zijn (minder in overeenstemming met wie jij echt bent) en vaak onbewust je keuzes en gedrag aansturen zijn bijvoorbeeld:

- emoties zoals angst: voorkomen van ellende, boosheid: verzet, innerlijk vechten, …

oordelen van anderen: iets doen omdat het zo hoort of om kritiek te voorkomen/vermijden

- dwang: wat je moet van jezelf/anderen (vaak ligt onderdrukte boosheid hieraan ten grondslag)

- patroon: iets wat je gewoon automatisch zo doet, omdat je het zo hebt geleerd, geen andere opties kent of omdat het toevallig zo is ontstaan.

Kortom: is het je eigen vrije keuze of wordt je gedreven door emoties, dwang, oordelen, ingesleten patronen, …. ? Hoe meer je gaat kiezen voor wat echt uit jezelf komt als authentieke behoefte, waarde, wens, ideaal, grens, hoe rustiger, vrijer, gezonder en gelukkiger je je zult voelen. Dit is een proces: onderzoek hoe je stap voor stap steeds meer kunt leven vanuit jezelf.

Oriëntatie op je waarden. Wanneer je belangrijkste waarden helder en leidinggevend zijn in je keuzes, wordt je leven steeds meer kloppend bij wie je echt bent. Vraag je af en schrijf op wat er echt toe doet in je leven, wat je wezenlijk en belangrijk vindt. Wie en hoe wil je zijn? Waar draait het om, waar doe je het voor? Hoe ben jij idealiter als ouder, partner, vriend(in), werknemer/werkgever/collega, zus/broer … Hoe zouden jouw leven en de wereld eruit zien als jij het helemaal voor het zeggen had? Vraag je bij je keuzes geregeld af: brengt dit me dichter bij de persoon die ik wil zijn of juist verder ervan af? 

Keuzestress? Ga achter je eigen keuze staan! Wanneer je vaak twijfelt of je wel of niet de juiste keuze maakt, geeft dit een hoop stress. In gedachten, gevoelsleven en je lichaam. Geef je brein en hele systeem rust door pal achter je keuze te gaan staan, wat deze ook is en ongeacht de uitkomst. Zeg het ook innerlijk (of hardop) tegen jezelf: ik kies nu voor… en daar sta ik volledig achter. Bijstellen kan altijd nog.

Trial & error: geregeld weten we nog niet wat de uitkomst zal zijn van een keuze en kom je er pas achter door iets te ondernemen. Sta het jezelf dus toe om 'fouten' te maken of liever gezegd: gun jezelf een leerproces. Erachter komen wat niet werkt is net zo belangrijk als weten wat wel voor je werkt. En die kennis/ervaring doe je al doende op. Dus: stoppen, kiezen, uitproberen. Geslaagd? Dan ga je hiermee door. Werkt het niet voor je? Dan mag je jezelf complimenteren met de poging en kies je volgende keer wat anders. And so we learn… Al doende kom je vaak op hele fijne opties die je niet vanuit huis kan bedenken. De ene activiteit leidt tot de andere. Je ontmoet mensen, ziet posters, wordt ergens voor gevraagd, ontdekt iets totaal nieuws, etc. Dus gaan met die banaan! 😉 Al doende kom je steeds meer op een spoor dat bij jou past.

Wat je ook kiest, je kunt er altijd iets van maken. It's not about making the right choice, but about making the choice right. Soms kies je iets en maak je gewoon maar het beste van de situatie.

Sta achter jezelf en je besluiten, ook achteraf, al zou je in de toekomst iets anders kiezen. Je kunt ook innerlijk tegen jezelf zeggen over al gemaakte besluiten: ik sta er volledig achter dat ik … heb gekozen. Het was het beste wat ik kon kiezen op dat moment, gegeven de omstandigheden en wat ik toen wist, ik heb gedaan wat ik dacht dat het beste was. In de toekomst maak ik een andere keuze, gebaseerd op wat ik inmiddels heb geleerd. Hiermee geef je jezelf steeds stevig innerlijk leiding. In allerlei tegenstrijdige gedachten, wensen, behoeften, deels voortkomend uit ons innerlijk kind, neem jij als volwassene de regie. Dat geeft een gevoel van kracht, controle op een gezonde manier en rust. Jij hebt de leiding, ook al doe je dingen die niet altijd uitpakken zoals je wilde/hoopte.

Verken je opties als je niet weet wat je wilt doen/kiezen: doe een google search, kijk wat er allemaal mogelijk is in de buurt of wat verder weg, spreek erover met je partner of vrienden. Al pratend kun je soms ineens voelen: dit wil ik graag! Vraag eventueel ook: hoe pakken zij dit aan, hebben ze tips/suggesties? Maak een mooi overzicht van je mogelijkheden. Kijk het nog eens door en laat het dan weer los. Laat ook de meningen/oordelen van anderen los, het draait om jouw keuze. Welke optie blijft je bij? Wat komt spontaan weer boven drijven? Wat spreekt je de volgende dag/week het meeste aan? Let ook op tijdens het opschrijven van je mogelijkheden: waar neig je gevoelsmatig wel en minder/niet naar? Misschien kom je later wel 'toevallig' iets tegen wat je op je lijst ziet staan. Je ziet een poster, iemand begint erover, of … Als iets 3x op mijn pad komt, ga ik onderzoeken wat dit te betekenen heeft. Dan is het vaak meer dan toevallig.

Maak jezelf niet gek met alle opties, we leven in een tijd van heel veel mogelijkheden. Goed genoeg is goed genoeg. Luister naar wat je hart je ingeeft en ga voor je geluk. En bedenk steeds weer: je weet pas echt of het wat voor je is als je het probeert.

Volg je hart. Een goede keuze is een geïnformeerde keuze: nadat je je opties hebt verkend en goed over mogelijkheden, voordelen en nadelen hebt nagedacht heb je een zo volledig mogelijk beeld van de situatie. Hoe belangrijk echter voor- en nadelen voor jou wegen is heel persoonlijk: je gevoel zal je dit vertellen. Soms wijst je ratio je een bepaalde kant op, maar voel je er iets anders bij. In mijn ogen zijn de stem van je hart en intuïtie uiteindelijk de beste richtingaanwijzers. Hierdoor kun je contact maken met een diepere wijsheid. Soms is de stem van je hart slechts een fluistering of hebben we deze stem al te lang genegeerd om hem goed te horen. Maak steeds vaker wat tijd vrij voor rustige, stille en meditatieve momenten om weer in verbinding te komen met dit innerlijke weten.

De grap van de kleine stap: kies voor wat goed haalbaar is, dan blijft het leuk en kun je vandaaruit verder doorbouwen. Overschat jezelf niet: het werkt ontmoedigend als je teveel van jezelf vraagt en moet opgeven. Onderschat jezelf ook niet (vooral bij minder zelfvertrouwen): teveel onder je niveau functioneren bevredigt niet, daagt niet uit en motiveert niet. Wees dus realistisch over je kwaliteiten en vermogens op dit moment en kies stap voor stap voor wat goed/fijn/behulpzaam voor je is. Daardoor ga je voorwaarts en opwaarts. Lees eventueel 'Steeds leuker' van Jelle Hermus hierover.

Realiseer je dat je keuze voor NU is en niet voor altijd! Daarmee haal je druk van jezelf af, je hoeft geen perfecte keus te maken. In deze fase van je leven maak je keuzes die bij je passen, later kan dat weer heel wat anders zijn. In een periode van weken kan er al van alles veranderen, zeker gedurende maanden en jaren. Jij en het leven zijn voortdurend in beweging. Geef jezelf dus ook de ruimte om onderweg of in de toekomst van keuze te veranderen. Alles met mate: teveel geswitch werkt natuurlijk niet lekker. Vind je balans tussen flexibel meebewegen en stevig staan voor wat je wil en belangrijk vindt.

Fouten maken hoort erbij! Als we geen fouten maken, leven we niet. Dan stop je met bewegen, komt je leven tot stilstand. Het is belangrijk dat je je realiseert dat fouten maken iets is dat we iedere dag doen. Door fouten te maken leer je: dit werkt wel, dat werkt niet. Dit past juist wel of niet bij me. Dus complimenteer jezelf als je een fout hebt gemaakt: je hebt het aangedurfd iets uit te proberen en weet nu dat dit niet werkt. Dat geeft je de gelegenheid om weer het volgende te proberen en vermoedelijk ben je nu al één stapje dichter bij de gewenste uitkomst. Edison gaf aan dat hij 1000 pogingen nodig had voordat hij de gloeilamp uitvond. Hij noemde dit geen 999 fouten, maar stappen om hem dichter bij zijn doel te brengen. "Ik ken nu 999 dingen die niet werken."

Laat jij je ook gemakkelijk afleiden door enthousiasme en iets nieuws onderweg? Mensen kiezen vrij automatisch voor het korte termijn belang, voor instant geluk en bevrediging en hebben moeite te kiezen voor het lange termijn plan, waarvoor je weerstanden moet overwinnen en verleidingen weerstaan. Bijvoorbeeld: je leest een boek of doet een cursus en je komt iets anders tegen op internet of de bieb over dit onderwerp of een ander onderwerp dat je interessant vindt. Voor je het weet heb je het boek/de cursus besteld of geleend, zit je hierin te lezen en heb je weer een nieuw project op je schouders geladen en/of je eerdere project losgelaten. Dat blijft toch knagen, het is een energielek geworden. Impulsieve beslissingen, gestuurd door de beloning van het moment.

Tip: maak een overzicht van de dingen die je wilt doen, aan het doen bent en van plan bent om te doen. Zet deze 'projecten' om in een prioriteitenlijst. Welke keuze is voor nu echt belangrijk en ook voor de langere termijn? Welke keuze sluit aan bij je belangrijkste waarden en bij de persoon die je graag wilt zijn? Wees je ook steeds bewust van aantrekkelijke nieuwe dingen en verleidingen onderweg. Weersta ze en als je toch gezwicht bent en het echt waardevol vindt: zet ze op je prioriteitenlijst voor een later moment, op een plekje waar het past voor jou. Dan kun je later rustig en weloverwogen kiezen of dit is wat je op dat moment écht wilt.

Vraag je vaak veel van jezelf? Bedenk dan of je wel voldoende kiest voor ontspanning, plezier en jouw geluk. Deze zijn net zo belangrijk als het kiezen voor hard werken aan doelen op het gebied van bijvoorbeeld werk, innerlijke ontwikkeling en andere ambities. Sta je steeds voor anderen klaar en kun je moeilijk nee zeggen? Bedenk dan dat je anderen veel beter kunt ondersteunen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Zorg voor 'voldoende olie in je eigen lamp': een olielamp zonder brandstof geeft geen warmte of licht. Of denk aan de veiligheidsinstructies in een vliegtuig: bij calamiteiten eerst je eigen zuurstofmasker op, dan pas help je je kind. 

Minder is meer: wil je werkelijk verandering creëren en iets nieuws aan je leven toevoegen? Wanneer je aan allerlei doelen tegelijk werkt, is de kans groot dat je van alles een beetje bereikt, maar niet of weinig tot een punt brengt dat je gelukkig maakt. Selecteer heel zorgvuldig waar je aan wilt werken. Jelle Hermus legt dit zeer goed uit in zijn Broednestmethode in het boek Steeds Leuker. Leroy Seijdel heeft heel behulpzame online cursussen ontwikkeld om te leren je doelen te verwezenlijken, juist door je te focussen op 1 doel nu en in kleine stappen enorm veel te bereiken op de lange termijn. Hij is er zelf een levend voorbeeld van. Hij leert je om de discipline te ontwikkelen dit ook te bereiken, zie: https://www.leroyseijdel.nl/

Meer weten?

Insight TimerVia deze gratis app kun je geleide meditaties en korte lezingen beluisteren over bovengenoemde onderwerpen. Vul de term keuze, doelen, of prioriteiten in bij de zoekfunctie. Zoeken in het Engels biedt veel meer mogelijkheden.

Boekentips

Steeds Leuker van Jelle Hermus. Hij legt simpel, motiverend en praktisch toepasbaar uit hoe je je leven kunt vormgeven zoals jij dat wilt. Een duidelijk stappenplan vol kleine, haalbare stappen. Mijn tip: lees dit boek, beluister het als luisterboek en vat per hoofdstuk de belangrijkste dingen samen en hoe het jou persoonlijk raakt, wat je aanspreekt, waar je mee aan de slag wilt. Ga stap voor stap de tips toepassen in je leven. Alleen lezen is informatief maar leidt niet tot wezenlijke veranderingen. Het gaat erom je dit eigen te maken en steeds weer toe te passen. Dan wordt het werkzaam. Deze tip geldt trouwens voor alle persoonlijke ontwikkelings- en zelfhulpboeken. Je krijgt meer kennis door alleen te lezen, pas door eigen maken en toepassen heeft het werkelijk effect op je leven.

Doelen stellen voor Dummies, Eddie van der Wereld beschrijft wat er allemaal komt kijken bij het werkelijk succesvol worden in het bereiken van je doelen, hoe je je passie en je missie kunt vinden en welke obstakels we hebben die ervoor zorgen dat je geregeld je doelen niet haalt. Hoe je erachter komt wat nou echt belangrijke doelen voor jou zijn en hoe je succesvol wordt in het bereiken van de doelen die werkelijk bij je passen. Hij probeert dit proces zo leuk en eenvoudig mogelijk te maken. Je gaat aan de slag met diverse technieken die je je eigen gaat maken. Hij heeft heel veel ervaring hiermee, het is zijn eigen missie en heeft heel veel mensen hiermee geholpen.

Tips online:

De magie van 1 minuut: hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut. https://www.leroyseijdel.nl/

7 tips voor het maken van een belangrijke keuze: https://www.soulatwork.nl/7-tips-voor-het-bewust-maken-van-een-belangrijke-keuze/

Lees de tips van Jelle Hermus op soChicken: https://sochicken.nl/?s=doelen

Maak je doelen SMART: https://www.scribbr.nl/modellen/smart-methode/


Hartelijk dank voor het lezen! Ken je anderen die mogelijk interesse hebben? Fijn als je dit deelt.

Nieuwe artikelen lezen? Schrijf je in en ontvang een melding bij publicatie